Pakkausohje taiteilijoille

Tarkista teos ennen pakkaamista!

-teoksessa on ripustuslanka (rautalanka tai vaijeri), joka kestää teoksen painon

-maali teoksessa on kuivunut

-kangas on kunnolla pingotettu, teos on suora ja naarmuton

-teoksessa on signeeraus joko kuvapinnassa tai kääntöpuolella

Ripustuskelvoton, märkä, rikkinäinen tai mitoiltaan ilmoitetusta poikkeava teos aiheuttaa kaupan peruuntumisen. Asiakkaalla on 14 vuorokauden palautusoikeus.

Teosten pakkaaminen kuljetusta varten

Vastuu pakkaamisen laadusta on taiteilijalla. Jos teos vahingoittuu kuljetuksen aikana ja syynä on vaillinainen paketoiminen, jää taloudellinen vastuu taiteilijalle. Vakuutus ei korvaa vahinkoa ja liitto ei vastaa vahingon korvaamisesta. Varmuuden vuoksi on hyvä ottaa pakatusta teoksesta valokuva ennen lähetystä.

Teoksia ei kuljeteta taidekuljetuksina, vaan ne kulkevat tavanomaisen pakettirahdin mukana. Lähetyksillä on varovasti-käsittely, mutta se ei välttämättä takaa erityisen hellävaraista käsittelyä. Siksi on tärkeää, että teokset ovat kunnolla pakattuja niin että ne kestävät myös päälle lastausta.

Hyvä pakkausmenettely

Kehysten suojaksi on hyvä laittaa kiristekalvoa.
Ennen pehmusteita on hyvä käyttää suojana silkkipaperia.
Pehmustetta käytetään useampi kerros. Kuplamuovissa kuplat ulospäin.
Reunat suojataan kulmasuojapahvilla.
Alle ja päälle jäykkää kaksikerroksista aaltopahvia. Huom. ei rullapahvia! Pahvi nojaa kulmasuojiin, ei teokseen. Tässä vaiheessa paketin sisään laitetaan asiakkaalle tarkoitetut ohjeet.
Pakkaus teipataan pakkausteipillä huolellisesti. Keskeltä kannattaa teipata ympäri molempiin suuntiin ja reunat teipataan umpeen.
Paketin päälle tasaiseen kohtaan kiinnitetään Taidemaalariliitosta saatu pakettikortti. Pakkaukseen on hyvä kirjoittaa Särkyvää! tussilla. Varmuuden vuoksi lähettäjän osoite on hyvä kirjoittaa myös tussilla suoraan pakettiin.
 1. Lähimpänä teosta on pehmeää materiaalia: kupla- tai solumuovia tms. Teoksen kuvapinnan ja pehmikkeen välissä on hyvä käyttää silkkipaperia
 2. Teoksen reunat suojataan kovasta pahvista tehdyillä kulmasuojilla koko matkalta (rautakaupasta saa L-muotoisia pahvisia suojalistoja).
 3. Teoksen molemmin puolin on vahvaa, jäykkää aaltopahvilevyä. Rullalla myytävä aaltopahvi ei suojaa teosta tarpeeksi.
 4. Paketin sisälle laitetaan lähetysluettelo ja asiakkaan infoteksti, jotka toimitetaan tulostettavaksi pakettikortin kanssa.
 5. Paketti suljetaan huolellisesti pakkausteipillä (ei maalarinteipillä).
 6. Taiteilija saa Taidemaalariliitolta lähetystä varten tulostettavan pakettikortin. Pakettikortti teipataan lähetyksen päälle siten, että viivakoodi on luettavissa koneellisesti. Kortti ei saa taittua pakkauksen reunan yli eikä olla sulkemiskohdan päällä.
 • Paketin on oltava avattavissa niin, että teos ei vaurioidu avaamisen yhteydessä. Avauskohta kannattaa merkitä pakettiin.
 • On toivottavaa, että paketti on mahdollista avata niin, että se on uudelleenkäytettävissä mahdolliseen asiakaspalautukseen.
 • Lähetyksen täytyy kestää iskuja ja pinoamista.
 • Pakkauksen tulee olla riittävän tiivis, teos ei saa liikkua pakkauksen sisällä.
 • Jos teoksessa on lasia, on pakkaamiseen kiinnitettävä erityistä huomiota!
 • Pakettikortti sisältää asiakkaan osoitetiedot ja puhelinnumeron, näihin tietoihin tulee suhtautua luottamuksellisesti eikä asiakkaaseen saa olla suoraan yhteydessä.
 • Paketin päälle laitetaan osoitekortin lisäksi varovasti -merkintä (toimitetaan osoitekortin yhteydessä tulostettavaksi).
 • Lähetyksiin on hyvä käyttää uusia tai siistikuntoisia käytettyjä pakkausmateriaaleja. Ei rikkinäisiä vanhoja kuplamuoveja tai revenneitä vanhoja pahveja.

Kuljetusvakuutus

 • Taidemaalariliitto vakuuttaa teoksen kuljetuksen ajaksi kuljetustoimipisteeltä asiakkaalle. Asiakaspalautuksia Taidemaalariliitto ei vakuuta.
 • Asiakas maksaa teoksen paluukuljetuksen kustannukset. Teospalautuksen yhteydessä asiakkaan täytyy vakuuttaa teos kuljetuksen ajaksi tai maksaa kaikki kulut, jotka syntyvät kuljetuksen aikana aiheutuneista vaurioista tai tuhoista.
 • Palautus on oikeutettu vain, jos tuote on ehjä (erotuksena vain, jos se on ollut viallinen jo saapuessaan vastaanottajalle) eikä siinä ole minkäänlaisia käytön jälkiä.
 • Kuljetuksessa vaurioituneen tuotteen palauttamisen asiakkaalta taiteilijalle lähetyskustannuksista vastaa Taidemaalariliitto.